Gamerski žargon, 1. dio

gg no re. Ako ste ikada igrali neku online igru, vjerojatno ste imali priliku vidjeti ovu tajanstvenu poruku na kraju partije. Kao što svaka zemlja ima svoj jezik(OK, skoro svaka 🙂 ), tako i svaka struka, hobi ili supkultura ima svoj žargon. Cilj nam je kroz seriju članaka približiti čitatelju gamerski žargon. U ovom prvom članku ćemo predstaviti deset kratica koje su nužne za ulazak u svijet online gaminga, vjerojatno najpopularnijeg hobija današnjice.

10 najbitnijih kratica gaminga

KraticaZnačenjePrijevodObjašnjenje
afkAway from keyboardNisam za tipkovnicomPrilično je jasno što se želi reći. Ako trebate nešto obaviti nakratko, tako poručujete da trenutno ne možete reagirati na upite suigrača.
glhfGood luck, have funSretno, zabavi se!Ako imate sreću da imate pristojnog suigrača, vjerojatno će Vas ovako pozdraviti na početku partije.
npcNon-player characterLik koji nije igračNPC je bilo koji lik unutar igre kojeg ne kontrolira igrač.
ftwFor the winZa pobjedu!Često korišten usklik koji izražava da je nešto odlično ili najbolje. Formula za korištenje je x + ftw. Npr. “fortnite ftw”.
ggGood gameDobra partija!Pristojni suigrači započinju igru sa “glhf”, a završavaju sa “gg”. Ovom kraticom Vam suigrač poručuje da je uživao igrati s Vama.
gg no reGood game, no rematchDobra partija, nema revanšaIzraz s početka članka. Protivnik Vam poručuje da je bila dobra partija, ali da ne želi revanš. Često se koristi sarkastično nakon što se pobijedi puno slabiji protivnik.
gg wpGood game, well playedDobra partija, dobro odigranoVarijanta kratice “gg”. Protivnik Vam poručuje da je uživao igrati sa Vama i čestita Vam na izborenoj pobjedi.
gtgGood to goSpreman samAko ste se vratili za računalo nakon što ste napisali “afk”, gtg označava da ste spremni za akciju.
opOverpoweredPremoćnoČesto korišten izraz za likove ili predmete unutar igre za koje se smatra da nisu izbalansirani.
tldrToo long, didn’t readPredugačko, nisam pročitaoAko Vam netko napiše tldr, to znači da ste napisali previše teksta. Također, ako Vas netko traži “tldr” verziju nečega, to znači da želi skraćenu verziju.

Navedene kratice definitivno nisu sve što trebate znati, ali će Vam omogućiti da se snađete na početku Vaše gaming avanture. Do idućeg članka…

glhf 🙂